שיפוצניקים: כל מה שצריך לדעת על תאונות עבודה

תחום השיפוצים מאוד מעניין ונרחב, אך גם נחשב כתחום מסוכן. זו יכולה להיות מעידה מגובה רב, החלקה על משטח רטוב, אלמנטים כבדים שנופלים בצורה לא מבוקרת, נשימה של חומרים מסוכנים, מעידה וכדומה. מכאן שאם מגיעים למצב של תאונת עבודה, חשוב לדעת מה מגיע וכיצד נכון לפעול.

ללא הקפדה על תקנות ונהלי עבודה

בתחום השיפוצים ניצבים מול שורה ארוכה של סכנות, אך הסיכוי לתאונות עבודה הוא יחסית גבוה כאשר עובדים במדינת ישראל, פשוט כי בארץ רבים מסתמכים על תחושת ה"יהיה בסדר". לא מקפידים על תקנות או על נהלי עבודה בטוחה. מכאן שאם עוסקים בתחום ואכן עברתם תאונה שהשאירה פגיעה משמעותית, חשוב לדעת מה מגיע, מהי המשמעות של אובדן כושר עבודה, אלו זכויות רלוונטיות עבורכם וכמובן כיצד ניתן לממשן.

אובדן כושר עבודה

אובדן כושר עבודה מתייחס לתרחיש שהוביל לפגיעה קשה בעקבות תאונה שאירעה בשל אופי העבודה (למשל מעידה באתר בנייה שהובילה לריסוק כף היד), או בעקבות תאונה שאירעה בדרך אל או בדרך מ מקום העבודה. פה ניתן למצוא מגוון מקרים, כולל מקרים יוצאי דופן שקשה להכריע האם הם נכנסים תחת ההגדרה "תאונת עבודה". באופן כללי ההכרה בתאונת עבודה מאוד חשובה, כיוון שהיא עשויה לזכות בפיצויים משמעותיים. פה נחדד שאת הפיצויים ניתן להשיג מכמה כיוונים. ניתן להשיג פיצויים מביטוח לאומי, מהביטוח הפרטי שמקום העבודה מפעיל ואף מהביטוח של כלי הרכב שבו נסעתם בדרך לעבודה (ושבו התרחשה התאונה).

סיוע ראשוני – דמי פגיעה

אדם שמוכר כמי שעבר תאונת עבודה, עשוי להיות זכאי לשורת הטבות ובראשן דמי פגיעה. בדרך כלל דמי הפגיעה מתחילים להיכנס ביום השלישי שלאחר הפגיעה. עם זאת, אם העובד אינו חוזר בשל הפגיעה כעבור 12 יום, דמי הפגיעה יחושבו כבר מהיום הראשון, כאשר המקסימום של דמי הפגיעה יכולים לכסות עד כ 91 יום. מעבר לכך מדובר בנכות עבודה, וזוהי קטגוריה משל עצמה. על מנת לקבל דמי פגיעה (ובמידה שאכן זכאים לכך) יש להוריד מביטוח לאומי ולמלא את הטופס "פגיעת עבודה", ויש להוכיח שבאותה תקופה לא התאפשר לעבוד בשום צורה.

זכויות ייעודיות עבור נפגעי עבודה

לצד הטבות הכנסה, נציין שגם ישנן הטבות נוספות. מדובר בכיסוי טיפולים משלימים דרך קופות החולים (עבור מי שהטיפול הקונבנציונלי לא סייע לו), בקבלת טיפול רפואי בחינם ללא צורך בדמי השתתפות עצמית, ומי שרשום לשירותי שב"ן, גם זוכה בהתייעצות עם מומחים ובשורת ניתוחים פרטיים. כמו כן, נפגע עבודה בעל ביטוח פנסיוני שאיבד לפחות כ25% מכושר העבודה, עשוי לקבל קצבת נכות מקרן הפנסיה. הקצבה ניתנת בהתאם לאחוזי הנכות, הגיל, מסלול ההשקעה וגובה השכר. מעבר לכך, עשויים להשיג הטבות כספיות שנוגעות לשיקום מקצועי, מענק לרכישת רכב, מענק עבור התאמת תנאי המגורים, פטור מתשלום לביטוח לאומי ופטור מתשלומי מיסים.

קבלת סיוע מקצועי

לסיכום נציין שמי שמגיע מתחום השיפוצים יחסית יותר חשוף לתאונות עבודה. מכאן שיש להקפיד על כללי הזהירות, ובמקרה הצורך טוב לדעת שעשויים להיות זכאיים לשלל זכויות. עם זאת, על מנת להבין כיצד ניתן למקסם את הרווחים, שווה לפנות לעו"ד שבקיא בתביעות נזיקין.

נגישות