לא רק בתים: כל מה שחשוב לדעת על חידוש ושיפוץ מצבות

המילה שיפוץ נאמרת בדרך כלל בהקשר של שיפוץ בית או דירה. היא מסמלת עבור רובנו פרויקט יקר, ארוך ומורכב. שיפוץ דירה דורש מציאת קבלן, התרוצצות בין חנויות וספקים, התלבטויות עיצוביות ופרקטיות ועוד. מדובר בתהליך ארוך ומייגע, שידוע לנו איך ומתי הוא מתחיל, וכמה הוא אמור לעלות – אך בדרך כלל הידיעה שאיתה התחלנו לא ממש קשורה לדרך שבה התהליך מסתיים. שיפוץ הוא כמעט תמיד ארוך יותר ויקר יותר מהמתכונן. עם זאת, כשמדברים על שיפוץ מצבות, מדברים במונחים אחרים לחלוטין, ובמאמר זה נכיר לכם אותם.

מדוע מקימים מצבות?

למצבות בבתי קברות יש שתי מטרות עיקריות. המטרה הראשונה היא זיהוי הנפטר והכרת מקום הקבורה שלו, והמטרה השנייה היא הנצחה ראויה ומכבדת לנפטר בדרך המתאימה לו ולמשפחתו. המצבות עומדות שנים רבות וחשופות לפגעי מזג האוויר. עוברים עליהן ימים גשומים וקפואים, וגם ימים חמים מאוד ויבשים. בבתי הקברות השונים הפזורים ברחבי הארץ ניתן להבחין בנזקים שונים הנגרמים למצבות, וזאת כתלוי במיקום הגיאוגרפי של בית הקברות ובאקלים השורר ביזור.

ככל שעוברות השנים, מתגבר הבלאי של המצבות. בנוסף, מצבות ישנות יותר יוצרו בטכנולוגיה מיושנת ומחומרים פחות עמידים, מה שפוגם מאוד במראה שלהן. מצבות אלה למעשה לא מממשות את ייעודן. הכיתוב עליהן מיטשטש ונמחק, האבן מתחילה להישחק ולהתפורר. כך אין אפשרות לדעת מי האדם שקבור תחת המצבה, ומה חשוב לבני משפחתו שאנו, כמבקרים, נדע אודותיו.

שיפוץ מצבות

בשנים האחרונות הולך ומתפתח שירות חשוב מאין כמותו, של שיפוץ מצבות וחידושן. אם נחזור לדוגמא של שיפוץ הבית שבה פתחנו, הרי ברור לכולם שכל בית שנבנה מתבלה בסופו של דבר, וצריך לעבור שיפוץ וריענון כדי שיוכל להמשיך למלא את ייעודו. אותו דבר בדיוק קיים גם במצבות. מצבות בנות עשרות שנים זקוקות לחידוש ולשיפוץ. יתרה מכך, ישראלים רבים אף טסים במיוחד לחו"ל כדי לשפץ גם שם מצבות ישנות וקברי משפחה עתיקים, וזאת כדי לשמר את ההנצחה לשמור על כבודם של הנפטרים.

 

 

תהליך חידוש המצבות

תהליך שיפוץ וחידוש של מצבה מורכב מכמה שלבים. בשלב הראשון, יש לבחון את המצבה הקיימת. על המשפחה להחליט איזה סוג של חידוש היא מעוניינת לעשות ומה רמת ההשקעה שמתאפשרת לה. השיפוץ יכול להיות צנוע ומינימלי יחסית, ולכלול ליטוש של המצבה הקיימת וריענון ההנצחה הכתובה עליה. מצד שני, שיפוץ מצבה יכול גם לכלול הסרה מוחלטת של המצבה, עיצובה מחדש בחומרים דומים או שונים, ניסוח הכתוב עליה והנחה של מצבה חדשה לגמרי. כיום ישנן טכנולוגיות מתקדמות בייצור מצבות, וכן שימוש בחומרים עמידים במיוחד. ההתקדמות הזו מאפשרת לבחור במצבה שתחזיק למשך תקופת זמן ארוכה יותר ותאפשר כבוד לנפטר וחיבור של בני המשפחה הצעירים לדמותו.

מצבות מחודשות עשויות כיום מאבן, שיש, זכוכית ועוד. העיצוב יוכל להיות עיצוב סטנדרטי, או דווקא עיצוב בולט וייחודי שיסייע לדורות ההמשך למצוא את המצבה בקלות בתוך בית העלמין. ישנן משפחות הבוחרות בכיתוב ארוך ומפורט על גבי המצבה, וישנן משפחות המסתפקות בכיתובי שם ותאריך בלבד. אין דגם אחד של מצבה שמתאים לכולם. בתי העלמין משקפים בצורתם את המין האנושי כולו – כפי שהמין האנושי הוא מגוון ובעל העדפות שונות, כך גם ברחבי בית העלמין.

לסיכום

שיפוץ וחידוש המצבה הוא מתבקש לאחר עשרות שנים, ומאפשר הנצחה ראויה ומכובדת לנפטר. ככל שעוברות השנים, משפחות רבות יותר בוחרות לעשות זאת. נכון שמדובר בהשקעה של זמן וכסף, אך אין מתבקש מכך כדי לשמור על כבודם של היקרים לנו שהלכו לעולמם.

נגישות