את מזג האוויר הישראלי קשה, ולעיתים אף בלתי אפשרי, לשרוד בלי מזגן. אנחנו מתכוונים בעיקר לחודשי הקיץ הלוהטים, אם כי גם בחורף ובחודשי השנה האחרים המזגן מועיל במיוחד. אחת הבחירות החשובות ביותר שיש לעשות כשעוברים לבית חדש היא מערכת מיזוג האוויר. המזגנים המוצעים כיום נבדלים ביניהם בהרבה מאוד פרמטרים, המשפיעים על התאמת המזגן, היעילות שלו וכמובן שגם המחיר.
סוג המזגן
האבחנה הראשונה היא לגבי סוג המזגן, כאשר יש ברמה הכללית שלוש קטגוריות עיקריות. המזגן העילי הוא הפופולרי ביותר בישראל, בין השאר מכיוון שהוא קומפקטי, שקט, חסכוני במקום ומציע גמישות במיקום ההתקנה. קחו בחשבון עם זאת שהיעילות שלו מוגבלת, ולכן הוא מתאים בעיקר לחדרים בסדר גודל קטן עד בינוני.
מזגן מיני מרכזי הוא בחירה מקובלת נוספת. כפי שניתן להסיק משמו, המזגן מתאים לחללים גדולים או למיזוג של כמה חדרים. המזגן שקט ומתאים לצרכים של בני המשפחה בהרבה מאוד מקרים, אם כי יש לקחת בחשבון את ההתקנה המורכבת שלו ואת בזבוז האנרגיה האפשרי בחדרים שאינם מאוכלסים. כיום יש מזגנים מיני מפוצלים בהם ניתן לשלוט בנפרד על עוצמת ואופן ההפעלה שלו בכל אחד מחלקי הבית, מזגנים שיהיו מטבע הדברים יקרים יותר.
מזגן רצפתי, הסוג השלישי, כמעט ולא נמצא כיום בשוק הפרטי. הוא מתאים בעיקר לחללים תעשייתיים, וסובל מכמה חסרונות מהותיים.
התפוקה ופרמטרים אחרים
בבחירה של המזגן, חייבים לשים לב מהו המפרט הטכני שהוא מציע. בעיני רבים המשתנה החשוב ביותר במשוואה הוא תפוקת המזגן, כלומר, העוצמה בה הוא מקרר או מחמם. אם יש משתנה שצריך להתבונן בו בהקשר הזה, הוא התפוקה – ולא ההספק, למשל, שמשפיע הרבה פחות. התפוקה צריכה להתאים לגודל החלל, למאפייני הבית, למספר הנפשות וכן הלאה.
יש "נוסחאות" שמראות מהי התפוקה המתאימה לבתים בעלי גודל ומספר חדרים שונה, ואפשר בהחלט לנסות ליישר איתן קו. מזגן בתפוקה נמוכה מדי, בהשוואה לצרכים, יהיה בלתי יעיל וידרוש הפעלה שלו בעוצמה גבוהה ולמשך שעות ארוכות כדי שניתן יהיה לשים לב להשפעה שלו. מנגד, תפוקה גבוהה מדי תביא למזגן הפועל בעוצמה "חזקה" ביחס לצרכים, יגרום לשינויים תדירים בטמפרטורת החדר ויהיה בעל פוטנציאל לבלאי מואץ כתוצאה ממחזורי הפעילות הקצרים שלו.
השאיפה של כל משפחה היא למזגן שיפעל בצורה שקטה ככל שניתן. לא רק סוג המזגן משפיע על מידת הרעש שלו, אלא גם מקום ההתקנה. בדקו תמיד את עוצמות הרעש המקסימליות של המזגן, כפי שמופיע במפרט שלו.
מחיר, אחריות ומה שביניהם
טווח המחירים של מזגנים בישראל הוא רחב, כאשר גם האיכות שלהם משתנה בהתאם. האם כדאי ללכת תמיד על ההצעה הזולה ביותר שיש? ממש לא בטוח, כאשר מחיר זול "מדי" עלול להעיד על מזגן שהאיכות שלו אינה מספקת. בהרבה מקרים מומלץ לבחור במותגים המוכרים יותר, שאפשר להיות שקטים ביחס לטיב המוצרים שהם מספקים.
בהתחשב בשימוש המאסיבי במזגן על ידי המשפחה הישראלית הממוצעת, תקלות בו הן צרה צרורה: חשבו על מזגן ששובק חיים דווקא בימים החמים הלוהטים ביותר של השנה. חשוב שתהיה כתובת אליה ניתן לפנות במצבים של תקלות, שאפשריות גם במזגנים האיכותיים ביותר שיש. במילים אחרות: האחריות שמספקת החברה המשווקת או מתקינה את המזגן חייבת להילקח בחשבון, כאשר השאיפה הברורה היא לאחריות ארוכה ככל שניתן. חשוב לבדוק לא רק את משך האחריות אלא גם את התנאים בהסכם, למשל המצבים בהם ניתן להפעיל את האחריות, גובה ההשתתפות העצמית (אם קיימת) וכן הלאה.